Attractions

Банско е уникален град. Не само защото е световно известен курорт, в който целогодишно има идеални условия за почивка, спорт и развлечения. Множеството забележителности около Банско, както и в самия град предопределят разглеждането и извършването на интересни обиколоки из града и около него с дни.

1. Безименният град

Безименният град

Това нарицателно е дадено на селището, което е открито съвсем случайно при възстановяването на параклиса в местността “Свети Никола”. Намира се на 4 км в югоизточна посока от Банско в посока Добринище. Интересното, e че по време на археологическите разкопки е разкрит прилежащ към храма некропол… Малко след това изпод земята сякаш “изплувал” цял град, разпростиращ се на площ от 25-30 дка. При проучване на намерения материал става ясно, че на това място е кипял живот от около 2500 г.пр. Хр. до 16-17 век. Изказани са предположения, че най-старите обитатели тук са предците на траките.

А знаете ли, че откритите скелети там са с размери 1,80-2,00 м.? Според ръководителя на разкопките и уредник в Музеен комплекс Банско Владимир Баряков тези земи са били обитавани от смелите и величествени траки от племето Даи, описани от Омир.

2. Парк за танцуващи мечки Белица

Парк мечки Белица

Парка за танцуващи мечки. Посетих парка за танцуващи мечки в Белица, когато бях в региона на Разлог и Банско. Разположен е в Южна Рила, в местността Андрианов чарк на 12 км от Банско.
Паркът за реадаптация на танцуващи крафяви мечки е изграден с помощта на световни експерти, които изучават  поведението и навиците на кафявата мечка. Открит е през 2000 г. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”, както и община Белица.
Мястото, на което е изграден паркът е избрано тъй като височината, на която се намира паркът е съобразен с оптималните условия за популацията ка кафявите мечки. Той се разпростира на 120 000 кв.м. и е разделен на 7 сектора, в които живеят 26 мечки (към момента на посещението ми).
Прекрасна разходка, която може да подарите на вас и своето семейство сред прекрасната природа на Рила и да се насладите на разказа на ексурзоводите, които подробно разказват за живота на всяка една мечка в парка.

3. Връх Вихрен

Връх Вихрен

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин. Той се нарежда на второ място по височина в България със своите 2914 м  след Мусала в Рила и на трето място след Митикас (2918) в Олимп на Балканския полуостров.

Гледан от Банско върха има форма на пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. Скалите, които изграждат Вихрен са основно мраморни, които нямат способността да задържат вода и поради тази причина на върха няма водни басейни. А и ако сте обърнали внимание самият връх е доста скалист, почти лишен от растителност. Доколкото зная голяма е вероятността изкачвайки се към върха да бъдат видяни диви кози, разхождащи се необозпокоявани по стръмните склонове.

4. Сватбата-скално образувание

Забележителности Банско

Скалният феномен  се намира на 29 км югоизточно от Банско по пътя за село Осеново, малко след отбивката за селото.

С годините тази невероятна природна забележителност се е оформила при процеса на изветряне на скалите. Съществува легенда за злата свекърва, която е проклела младите влюбени в деня на  сватбата им, заедно с всички техни гости. Много силно изразена е фигурата на ядосаната свекърва, наподобяваща мечка.

Много е важна фантазията. Всеки може да разпознае различни фигури.

5. Байкушевата мура

Байкушевата мура

Байкушевата мура, която е на около 8 километра от Банско, заслужава специално внимание като една от най-интересните забележителности около Банско. Тя е на повече от 1300 години, с което е най-старата в България и е сред най-старите дървета изобщо в света. Обиколката й е 7,80 метра, диаметърът – 2,48, а височината – 26 метра.

Байкушевата мура има не само уникална възраст и размери. Интересна е и историята как е открита и датирана. Това е станало в далечната 1897 година, когато районът още е бил под турско робство.

Константин Байкушев – лесовъд, получил образованието си в Чехия и Германия, е натоварен от цар Фердинанд да проучи горските масиви в Пирин. От Цариград е взето специално разрешение, дори с екипа тръгнали турски войници.

Байкушев попада на мурата, по чудо оцеляла след голям пожар – наоколо тепърва отново тръгвала растителност. От Германия специално е доставен преслеров свредел, като по този метод през 1897-а са преброени 1200 годишни кръга на дървото. Мурата била оградена, а горските и Общината започнали да се грижат за нея.

Природните забележителности около Банско

Разбира се, когато  се говори за забележителности около Банско, природата е отделен акцент. Пирин не само чудно красива планина – тя е и ценна за човечеството с уникалните си растителни и животински видове.

Парк „Пирин“, който започва близо до Банско, още от 1983 година е под защитата на ЮНЕСКО като световно наследство.

Снимка Пирин парк | Lucky Bansko SPA & Relax

Паркът обхваща по-голямата част от Пирин планина. Самата планина е с подчертано алпийски тип – образувала се е при мощни нагъвания на земната кора, като последните издигания са били през Ледниковия период.

Високите върхове в Парка – от по над 2500 метра, са повече от 50. Тук е и Вихрен, който с неговите  2914 м е трети на Балканите по надморска височина. Между зъберите в планината има дълбоки бразди и долини, образували са се много морени.

Ледниковите езера са 170, като някои са в групи, други са самостоятелни, някои са с имена, други – без. Сред най-посещаваните са Поповите езера, Очите на Тодорка, Бъндеришките, Кременските, Влахинските, Валявишките езера и др.

В Парка има 20 маркирани маршрута за пешеходен туризъм с обща дължина от 370 километра, различно времетраене и трудност. Пресичането им дава възможност многобройни варианти за разнообразяване на преходите.

Има и немаркирани маршрути, за които обаче планинарите предупреждават неопитни туристи да не тръгват сами, а да са с водач, който познава трасетата.

Разработени са също така и образователни пътеки, по които специалисти запознават туристите с растителния и животински свят на района. Някои от тях са пригодени и за инвалиди.

Друга разновидност са специализираните маршрути, при които се изисква специална екипировка и опит, особено през зимата. При такива преходи опитни планинари трябва правилно да преценяват опасността от лавини, варианти аварийно да се напусне районът и т.н. Същото се отнася и за ски-преходите, и за карането на ски и сноуборд извън пистите.

Translate »